Перейти до вмісту
Главная страница » Підбірка ресторанів з найкращими кухнями світу » Середземноморська кухня

Середземноморська кухня

Кафе Mushlya Bar на Хрещатику у Києві

Адреса: вул. Хрещатик, 25 Метро: Хрещатик Середній чек: 300-500 грн. Кухня: Європейська, Албанська, Морепродукти Час роботи: ПН-ВС: 10.00-23.00 Телефон: вказати Mushlya Bar...

Змістовна та актуальна середземноморська кухня є частиною проекту багатьох сучасних ресторанів світу. В Україні достатньо місць, де можна познайомитися з принципами та особливостями такого харчування – багато ресторанних закладів Києва та інших міст запрошують прихильників здорової та смачної дієти поринути у атмосферу з ідеальним відтворенням середземноморського раціону.

Безпрограшні гастрономічні хіти середземноморської кухні

У списку важливих для дієти страв на лідируючій позиції знаходяться позиції, приготовані на основі оливкової олії, рису, риби, морепродуктів, свіжих овочів, фруктів і зелені.

  • Устриці;
  • Тар-тар із лосося;
  • Середземноморський рисовий салат
  • Грецький салат по-критськи
  • Хумус;
  • Мусака із баклажанами;
  • Пастіціо;
  • Суп із мідій;

Історія та культура середземноморської дієти

Побудувати свій, особливий харчовий раціон населенню Середземномор’я допоміг сприятливий клімат та багата природа з її унікальними водними та наземними ресурсами. Широка доступність і різноманітність морської фауни, пріоритетність у виборі рослинних і тваринних продуктів регіону стала фундаментом для формування корисних харчових звичок у людей, які мають географічну прив’язку до цих країв. Розташований у басейні Середземного моря регіон, під впливом різних національних культур та традицій, тисячоліттями накопичував рецепти найсмачніших корисних страв, але підкорили весь світ вони нещодавно.

Цікаво, що саме словосполучення «Середземноморська дієта» було вперше озвучено у 50-х роках вченими Анселом та Маргарет Кей. Дослідники знайшли дивовижний зв’язок між високою тривалістю життя, відмінним самопочуттям місцевих жителів та їх ставленням до їжі, вибору продуктів. «Золотим стандартом здорового харчування» назвало кухню Середземномор’я наукове співтовариство, побачивши в ній ідеальне поєднання смаків та користі.

Приналежність страв до середземноморських регіонів

Ставлення до їжі, принциповий підхід до набору продуктів та унікальні щадні технології приготування страв поєднує все Середземномор’я, що є країнами Європи та Азії. Але все ж таки, у кожному регіоні є свої кулінарні секрети, що наділяють страви автентичністю. Досвідчені туристи та кулінарні експерти знають про це і, добре орієнтуючись у гастрономічних регіональних особливостях, відзначають переваги тієї чи іншої страви в кожній з наведених нижче країн.

Продумана кухня Італії була актуальною за всіх часів. Багатий вибір ароматних смачних начинок, сир, що тане в роті, і тонке тісто на оливковій олії – це піца, улюблений багатьма, популярний продукт, батьківщиною якого є Мілан. Страва одним із перших поповнила скарбничку італійської середземноморської дієти. Ставлення до макаронних виробів Італії теж особливе. Тальятелле, равіолі, феттуччіні, лінгуїні подаються неодмінно з соусом – головною складовою пасти, що надає страві особливий колорит і приємний післясмак. Паста щедро заправляється пармезаном, іншими видами сиру, грибами, овочами, морепродуктами.

Іспанія славиться відомими сортами оливок, жирними сортами риби, багатими на омегу. Але у звичайні дні червоному м’ясу італійці віддають перевагу морепродуктам, свіжим овочам і фруктам, молочним різноманітним продуктам. Основою багатьох популярних іспанських салатів є твердий сир, який дуже доречний у союзі з оливками, овочами, птахом. Класичний приклад середземноморської кухні Іспанії – холодний суп гаспачо, рис паелья, салат енсалада, фаршировані тунцем та рисом перці – пім’єнтос релленос.

Грецька кухня також має багато спільного із середземноморського столу. Її виділяє особливу пристрасть до оливкової олії, сиру та спецій. Сухі трави та зелень, олія з оливок впливають на характеристики смаку та аромату практично всіх грецьких страв. Сирна тарілка є обов’язковим атрибутом на будь-якому столі ресторану або будинку країни. Греки пишаються налагодженим виробництвом сиру преміальної якості та самі споживають його у великих кількостях – понад 25 кг на рік. Найбільш популярні сорти виробляються на Криті, Наксосі, Лесбосі. М’ясоїди знайдуть у ресторанному меню грецької кухні м’ясні страви з нежирної свинини, баранини та козлятини.

На сучасному столі Грецької Македонії можна побачити симбіоз страв, що стосуються як типової середземноморської, так і балканської, османської, грецької кухні. Відмінна риса апетитних страв регіону в їхньому різноманітті та легкості. При розробці меню ресторатори підбирають продукти, що стосуються різних областей Македонії. Наприклад, у місті Ковала вигадали солону закуску лакерду – мариновану в прянощах хижу рибу сімейства ставридових. Багато сортового перцю для овочевих страв вирощує Флоріна. Страви з неповторним ароматом грибів, це заслуга міста Піліо, де капелюшковий плід вирощують удосталь. Любителі натуральних мармеладів завдячують місту Арідія. Виноробне виробництво бере свій історичний початок у місті Наус, тут же вирощують солодкі ароматні персики. Як і в центральній Греції, в Македонії в пошані сир Касері, який лідирує за смаковими якостями після фети.

Багато страв Кіпру мають пряме відношення до середземноморської дієти. В силу давніх історичних подій кухня республіки поповнилася кулінарними екземплярами турецької, грецької та трохи італійської кухонь. Це вплинуло на вибір пріоритетних продуктів та способів їх обробки у ресторанах Кіпру. Відмінна риса оригінальної кухні острова, це мінімум гострих спецій. Не особливо захоплюється населенням і рибними стравами, незважаючи на їх доступність. Жителі Кіпру справжні м’ясоїди, в їхньому раціоні страви з різних сортів м’яса та птиці. У своїх рецептах кухарі острова також часто використовують фірмовий сир халумі, соус дзадзики. Завдяки родючому ґрунту місцеві фермери досягли високого врожаю овочевих та плодових культур. Все це у свіжому вигляді потрапляє на кухню, де готують ідеальні для середземноморського столу позиції.

Прихильники модної дієти вибирають із ресторанного асортименту португальської кухні оригінальні перші та другі страви з риби та морепродуктів, яловичини, птиці. Як закуска добре себе зарекомендували сири місцевого виробництва. До м’яса португальці віддають перевагу сирим і вареним овочам, причому в цілісному, створеному природою вигляді. Будь-який обід, у ресторані чи вдома, у тамтешніх мешканців немислимий без гарячого супу, наприклад, асорда чи калду верде. Дізнатися на смак нотки португальської середземноморської кухні допоможуть другі страви – козиду-а-португеза, фейжоада, калдейрада, стейк португальською. Запивати все це належить оригінальним портвейном, виробленим у регіоні долині річки Дору, або вином вінью-верде з провінції Мінью.

Одна з наймальовничіших областей Франції – Прованс славиться не тільки чудовим ландшафтом, але і великою кількістю мешканців середземноморського басейну. У місцевих ресторанах у великій пошані устриці, інші види морепродуктів, цінні сорти риб. Засолена і висушена на відкритому сонці ікра кефалі, що у готовому вигляді отримала назву боттарга, відмінне частування для будь-якого застілля. На обід майстри з Провансу приготують смачний і ароматний провансальський суп з риб, що мешкають біля скельних ущелин. Страва складнішого приготування – пікантний суп буйабесс, готується в три етапи і вимагає трохи більше часу для приготування. Французька середземноморська кухня тримається на інших натуральних продуктах. Франція підкорює гостей знаменитими винами з Бургундії, нормандськими та бургундськими сирами, гриль стравами з дієтичних сортів м’яса, печінковими паштетами, різноманітними гострими, пекучими, кисло-солодкими соусами. Смакові звички французьких гурманів задовольняють бургундські равлики та жаб’ячі лапки. У багатьох заготовках обов’язково використовується коньяк і вино для надання специфічного присмаку та аромату готовим виробам. Примітно, що окремим стравам тут були присвоєні назви на честь місцевості, де вони вперше презентувалися.

Регіонам середземноморської Хорватії є типові для популярної дієти продукти. Делікатесний пазький сир з острова Паг, паштицада та чорний різотто з Далмації, макарони з трюфелями з Істрії популярні серед найвибагливіших гурманів. Справжня середземноморська кухня Хорватії – це приморські райони Кварнер, Далмація, Дубровник, Істрія. Тут однозначними лідерами виступають морепродукти, риба, овочі. Їх піддають тепловій обробці, подають у сирому вигляді, приправляють і маринують у м’яких пряних спеціях, оливковій, гарбузовій та кукурудзяній олії. Кухарі кухні Адріатики порекомендують приїжджим гостям скуштувати страви у середземноморському стилі – фірмовий салат з восьминога, сибас та дорадо на грилі, коржик із сардинами. Будь-яке хорватське вино підкреслить гідність страв. Виноробством тут займаються давно, професійно та у великих обсягах.

Кулінарна подорож у пошуках середземноморської кухні завершується Ліваном, країною, де послідовники ЗОЖ знаходять собі багато цінних страв. Кус-кус, булгур, нут, кунжут, часник, оливкова олія, лимон, свіжі овочі є основою для приготування багатьох корисних смаколиків. Поряд із рослинними продуктами за інтересами йде риба, морепродукти, яловичина, птиця, вино. Гурмани в захваті від фуль медамес – тушкованих бобів, лябне – віджатого йогурту з оливковою олією і кунжутом, баба гануш – печених баклажанів з тахінової пастою, фалафелі – фрикадельок на основі нуту, табуле – салатом з булгуром . Широкий тематичний ряд культових ліванських страв це справжній гастрономічний бум і рай для вегетаріанців та кулінарних естетів.

RestoBar розуміється на середземноморській кухні

Команда RestoBar знає, як підібрати ресторан середземноморської кухні спеціально під ваші потреби. Ми знаємо куди вирушити на романтичне побачення і де провести умиротворений вечір із келихом вина. Ми знаємо де готують найсмачніший салат з морепродуктів, порекомендуємо найкращий середземноморський ресторан із літньою терасою чи панорамним видом. Розкажемо і навіть заспіваємо, в яких ресторанах середземноморської кухні найкраща жива музика у виконанні справжніх музикантів.

Ви можете легко міксувати ресторани середземноморської кухні з іншими особливостями. Це може бути наявність караоке, банкетного залу, сніданків, бізнес-ланчів, паркування, меню іноземною мовою та багато іншого. Сервіс підбору закладів RestoBar піклується про вас та ваш комфорт.