Перейти до вмісту

Яскрава та харизматична кухня Сходу дарує гарний настрій та задоволення від їжі. Насичені фарбами та теплом східного сонця, прості на перший погляд страви підривають смаком та відбивають національний характер макрорегіону. Сучасні київські ресторани достовірно відображають кулінарні традиції та актуальні тренди гастрономів східного меню.

Страви, що запам’ятовуються

Східні страви наповнені екзотикою та романтикою, вони естетичні, вирізняються оригінальним оформленням та подачею.

  • Долма;
  • Палак Панір;
  • Качка по-пекінськи;
  • Тофу;
  • Суші;
  • Роли;
  • Окономіяки;
  • Гедза;
  • Сате;
  • Нассі горенг;
  • Щербет;
  • Пахлава.

Історичне коріння кухні Сходу

Кухня загадкового Сходу з перших відчуттів смаку телепортує в атмосферу культури мусульманства, буддизму, індуїзму, з їхнім трепетним ставленням до Корану, Тріпітакі та Ведам та багатовіковим традиціям. Деякі священні книги ставлять під заборону такі продукти, як свинина або яловичина. Наступність у харчуванні дбайливо передавалася з покоління до покоління і досі залишається актуальною серед місцевого населення. Щоденний раціон корінних народів у далекі часи формувався під впливом клімату та кочового способу життя. Щоб не допустити псування продуктів через спеку, їх доводилося засолювати та маринувати, присмачувати пекучим перцем. Певною мірою ці компоненти є консервантами та антисептиками, що забезпечувало їх зберігання. Прихильність і любов до пряних трав, спецій, іншої рослинної їжі, сирих і напівсирих морепродуктів – відмінна риса східної гастрономії.

Регіональні гастрономічні особливості

Кулінарна карта Сходу містить багато локацій. Країни Азії та Євразії, що мають географічну приналежність до цієї сторони світу, будують свій раціон на базі розгорнутого там овочівництва, тваринництва, виноградарства та інших фермерських та сільськогосподарських галузей. У кожному окремому регіональному ресторані можна побачити данину традиціям та авторські сучасні уподобання.

Гідний вибір страв пропонує вегетаріанська Індія та її союзні території, що належать до Південної Азії. Любов до прянощів у народів, що заселяють ці території, величезна. Місцеві кухарі яскравої Індії, високогірного Непалу, молодого Пакистану, туристичних Шрі-Ланки та Мальдів не зациклюються на балансі спецій та щедро заправляють овочі, бобові величезною кількістю ароматичних трав, чилі, часнику, чорного перцю – виходить гостро, смачно та екзотично. Кокосове молоко є частим інгредієнтом у популярних стравах домашньої кухні та місцевих ресторанних закладах. Для народів Індії, які сповідують здебільшого індуїзм, на яловичину накладено багатовікове табу.

Кухня Північно-Східної Азії, куди входять Японія, Тибет, Китай, Тайвань, Корея акцентує увагу на сої, рисі, листових сортах овочів, морепродуктах, складних соусах, тропічних фруктах та локально на овочевих чи грибних стравах. Найбільш відомі гриби шиїтаке можна знайти в меню ресторанів Києва. М’ясні продукти та вироби в будинках Азії, що належать до цього краю, їдять без обмеження. У скарбничку рецептів включені страви зі свинини, яловичини, птиці та диких тварин. Місцеві кухарі намагаються не перебивати натуральний смак продукту спеціями та додають їх обережно, у невеликих кількостях. Найздоровішою у світі вважається японська кухня, оскільки в її кулінарії мало цукру, крохмалю, а багато сої, свіжих, сирих, термічно необроблених морських мешканців.
Для Південно-Східної Азії, що поєднала кулінарними звичками Індонезію, В’єтнам, Філіппіни, Сінгапур, характерне меню з переважанням страв на основі смаженого та відвареного рису, морепродуктів, риби, м’яса, птиці, овочів. Спеціями тут захоплюються помірно, на відміну індійської кулінарії їх смак у стравах менш виражений. З кокосового молока тут готують супи, соуси, підливи, коктейлі. Жителі Балі люблять страви з яловичої мови – семур лідах, молочної свинини – баби гуллінг, курки – сате.
Східна кухня родом із країн Близького Сходу не визнає свинину та дуже помірно вживає яйця. Араби збудували свою кухню на стравах з баранини, риби, бобових та круп. Останні часто використовуються як гарніри. Найменшою мірою тут використовується рис. Солодощі є обов’язковим атрибутом до чаю чи кави. Випічка включає мед, горіхи, фрукти.

RestoBar розуміється на східній кухні

Команда RestoBar знає, як підібрати ресторан східної кухні спеціально під ваші потреби. Ми знаємо куди вирушити на романтичне побачення і де провести умиротворений вечір із келихом вина. Ми знаємо де готують їжу із смаком, що запам’ятовується, порекомендуємо кращий східний ресторан з літньою терасою або панорамним видом. Розкажемо і навіть заспіваємо, у яких ресторанах східної кухні найкраща жива музика у виконанні справжніх східних музикантів.

Ви можете легко міксувати ресторани східної кухні з іншими особливостями. Це може бути наявність караоке, банкетного залу, сніданків, бізнес-ланчів, паркування, меню іноземною мовою та багато іншого. Сервіс підбору закладів RestoBar піклується про вас та ваш комфорт.